Sauna nın beden sağlığına faydaları

Volley Fitness & SPA


Merhaba Değerli Okuyucularım
 Bu gün sizlere hem beden sağlığımızı hemde ruh sağlığımızı olumlu yönde fayda sağlayacak sauna dan bahsetmek ve kullanım şekliyle ilgili bilgiler aktarmak istiyorum.
Epey bir süredir abonesi olduğum ve keyifle gittiğim Volley Fitness & SPA salonunda  spor aktivitemi yaptıkdan sonra sıklıkla kullandığım saunanın vücudumdaki rahatlama etkisi ve kilo vermemdeki destekleyici etkilerinden dolayı çok seviyorum.Spor sonrası vücudumu dinlendirirken içersinde bulunan tv sayesindede keyifli zaman geçiriyorum.Bunu özellikle belirtmek istedim çünkü çabuk sıkılan biri olarak içerde geçirdiğim zamanı keyifli hale dönüşmesi benim için çok önemli:)
Yakında gittiğim Volley Fitness & SPA salonundaki eğitmenlerimle sağlık spor ve spor salonu aktiviteleri üzerine yaptığım detaylı bir  ropörtaj  burada sizlerle olacak.

Öncelikle saunanın  faydalarına kısaca bir göz atalım isterseniz.
Sauna, beden ve ruh sağlığı için mükemmel bir ortam sağlar.Sauna, yumuşak ahşaptan imal edilen ve üzerine sıcak taşlar konulan ısıtıcıların olduğu özel ve yalıtılmış bir odadan oluşmaktadır  Su, sıcak taşların üzerine döküldüğü zaman, odanın nem oranı artarak ''gerçek'' Sauna deneyimini yaratır. Uyumlu bir sıcaklıkta toksinlerin atılması, dinlenme ve ardından soğuk su ile alınan duş kan dolaşımını düzenler, gerginliği azaltır ve huzur sağlar.Sauna içersinde terle birlikte atılan toksinler vücut ağrılarınıda azaltıp kaslarda rahatlama ve bedenin yorgunluğunu alarak ruh halinde gevşemeyede yardımcı olarak endorfin denilen hormonlarında salgılanmasını sağlar.
Sauna "kuru buhar banyosu" olarak tanımlanabilir ve geleneksel Fin hamamı olarak da bilinir. Saunada loş bir ışık vardır, sessizce ve rahatça oturulur. İdeal sıcaklık genellikle 75°C ila 80°C'dir. Aşırı sıcak ile terleme yoluyla vücuttan toksik maddelerin atılmasını, gözeneklerin temizlenmesini sağlamaktadır. Sauna dolaşım sistemini hızlandırarak toksin atmanızı ve oksijenin hücrelere daha yoğun gitmesini sağlar.

Volley Fitness & SPA


Sauna Kullanım Şekli:
Saunaya girmeden önce  vücudumuzda var olan yağ, ter ve kozmetik artıklarını deriden uzaklaştırmakiçin  sıcak temizlenme duşu alınmalıdır. Böylece saunada terleme daha iyi ve konforlu olur. Temizlenme duşundan sonra iyice kurulanılmalıdır,zira derideki ıslaklık terlemeyi geciktirir. 

Isınma ve terleme:

 Kuru ve hassas cildi olanlar için sauna kabininin en üst sırasındaki yüksek sıcaklık yüzde, omuzlarda, burun içinde ve el tırnaklarının altında yanma hissine yol açabileceği için bu tip kişilerin terleme başlayıncaya kadar orta sıralarda oturmaları daha iyi olacaktır. Terleme başladıktan sonra üst sıraya geçmeleri önerilmektedir. Isının tüm vücut üzerine homojen etki göstermesi için yatar durum en iyisidir. Yer darlığı varsa oturur vaziyette iken bacaklar da aynı bank üzerinde olmalı ve vücuda iyice çekilmelidir. Saunadaki ideal sıcaklık 75°C ila 80°C dır
.  Bu nedenle sauna kabininde jimnastik, hararetli tartışma, masaj vb. aktiviteler yapmadan sakin bir biçimde kalmak daha iyi olacaktır. 

Saunanın Faydaları:

Sauna; kalp, dolaşım ve sinir sistemini düzenleyen bir kültür-fizik olayıdır. İnsan vücudundaki hızlı, yoğun sıcaklık artışları ve düşüşleri saunanın ana prensibini oluşturmaktadır.
 Deri tabakasının üst düzeyinde sıcaklık normalden 10°C daha fazla yükselir, aynı zamanda deri tabakasının altında sıcaklık normalden 1°C daha artar. Bu da vücuttaki hastalıklara karşı koyan madde olan antikor üretimini artırır.
Kan damarları genişlediği için kan akışı hızlanır. Organizmamız vücut sıcaklığını deriyi soğutarak sabit tutmaya çalışır ve yoğun bir terleme ile reaksiyon verir. Deri, ölü hücrelerden temizlenerek canlanır. Yumuşak ve pürüzsüz bir yüzeye sahip olur.
Yoğun terleme, insan vücudundaki su ve toksinlerin dengesini ayarlar. Özellikle spor yaptıktan sonra saunaya girilmesi tavsiye edilmektedir. Bunun sebebi olarak da kas ağrılarına neden olan laktik asidin terleme yoluyla atılması gösterilmektedir. Günümüzde düzenli sauna banyoları başarılı atletlerin çalışma programlarında yer almaktadır.
Sporcular egzersize gösterdikleri uyum sonucu terlediklerinde fazla tuz kaybetmezler; sulu terlerler. Sauna, insanın pasif durumda iken sulu terlemesini sağlar. Böylece aktif terlemede oluşan yorgunluğun tam tersine saunada terleme ile yorgunluk giderilir.
 Düzenli sauna banyoları solunum yollarının daha düzenli çalışmasına da yardımcı olmaktadır.
Sauna banyosu kardio-vaskular sistemini ve kan basıncını olumlu yönde etkileyerek, kalbe ve bütün kardio-vaskular sistemine stressiz bir antrenman yaptırmaktadır.
 Sauna, toplam kan proteinlerinde artışa neden olur. Bu artış da dokulara daha fazla oksijenin ulaşmasını sağlar.
Sauna dolaşım sistemini hızlandırarak ve düzenleyerek, özellikle kan proteinlerini arttırır, oksijenin hücrelere daha yoğun gitmesini sağlar.
Sauna, vücudun dış etkilere karşı direncinide artırır.
Saunanın rahatlatıcı ve dinlendirici etkisi ile yorgunluk ve stres gibi olumsuzlukları ortadan kaldırarak sinir sistemi için de olumlu etki yapar. Saunanın antikor üretimini arttırması bağışıklık sistemini güçlendirir ve bizi dış etkenlere karşı son derece dirençli hale getirir.
Saunanın solunum yolları üzerindeki düzenleyici etkisini de unutmamak gerekiyor.
Sauna cilt güzelliğinin yanı sıra bazı bölgelerde istenmeyen yağlanma ve selülit oluşumunu engeller. Kısaca sauna vücud sağlığı ve güzelliği için mükemmel bir yoldur.
Soğuk duşla tamamlanmış ve kurallarına uygun olarak yapılan sauna kullanımının yararları bilimsel olarakda kanıtlanmıştır.. Sauna ile günlük yaşamın bütün stresinden ve yorgunluğundan kurtulur, yaşamdan keyif alırsınız.

Saunaya Gireceklerin dikkat Edilmesi Gerekenler:

Saunaya girmeden önce gözeneklerin daha iyi açılması vede hijyen açısından mutlaka bir duş alınması gereklidir.
Saunaya alkollü iken girilmesi sakıncalıdır.
Saunaya peştamal ile girilmelidir.
Saunaya girmeden önceki 2 saat içersinde yemek yenmemesi gerekmektedir.
Sağlık problemleri olanların (Tansiyon,kalp,astım ve hamile) saunaya girmemeleri gerekmektedir.
Sauna içersinde asla uyunmamalıdır.
Sauna kuru bir ortam olduğundan öncesinde ve sonrasında bol sıvı tüketilmesi gerekmektedir.
Sauna içersinde bir kerede alınan süre 10-15 dakikayı geçmemelidir.
Sauna çıkıldığında hemen soğuk su ile duş alınmalıdır.


Günümüzün stresli dünyasından biraz olsun uzaklaşmak istiyorsanız ailenizle, arkadaşlarınızla ya da yalnız yapacağız sauna banyosu ile kendinize sağlığınız için zaman ayırın. Günümüzde lüks olmaktan çıkan sauna, stressiz ve sağlıklı bir yaşam için bir sağlık uygulaması olduğunu kanıtlamıştır.









Yorumlar

  1. evet benimde sürekli gitmeye çalıştığım bir yer diyebilirim ama tek başına sıkıcı oluyor :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sevdiğiniz vede diyoloğunuzun sıcak olduğu bir mekandaysanız inanın sıkılmaya fırsat bile bırakmıyorlar.Ben bu konuda çok şanslıyım.Gittiğim merkez ikinci evim gibi vede öylede hissettiriyorlar:)

      Sil
  2. Yayınladığınız konulara gösterdiğiniz özen ve detaylı bilgi sunumlarınızı çok beğeniyorum.
    Yine A-Z ye tüm detaylarıyla çok faydalı bir konu yazmışsınız.
    Saunayı hiç kullanmamış biri olarak bu yazıdan sonra benimde çok ilgimi çekti ,çok teşekkür ederim güzel bilgiler için.
    Karar verdim çevremde bir araştırma yapıp bende gideceğim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Güzel yorumunuz için çok teşekkür ederim,faydası oluyorsa ne mutlu bana.
      Sevgilerimle

      Sil

Yorum Gönder

Yorumlarınız için teşekkürler ♥